Øl

 Ø   L
kologi
rbæk

For mig hænger de ting sammen. Det at have sit virke midt i naturen forpligter os til at have særlig bevågenhed for at passe på naturen.

Da jeg ønskede at indlede et samarbejde med et bryggeri om en ølserie til Mandø, var der nogle betingelser der skulle opfyldes:
Økologi og smag.
 
En øl med lokale naturprodukter.
Etiketter der fortæller om Mandø.
 
- Der er nu tre varianter.

  • Smagen af Mandø 2012.

En unik øl, der er mere rig på naturlige smagsstoffer og c-vitaminer end nogen anden øl i Danmark.

Her er gæringen og smagen fremmet af honning indhenter af bierne på Mandø. En stor del af honningen stammer fra blomsterne på forlandet.

Her til er der tilsat Vilde Hyben fra forlandet.

Til sidst er der kræset for smagen og sundheden med de fantastiske bær fra havtorn. Havtorn har et indhold af C-vitaminer i en mængde, hvor hvert lille bær indeholder langt flere c-vitaminer end en stor citrusfrugt. Smag den og nyd den.

Etiketten er tegnet af den lokale unge kunstner: Dorthe Dina Christensen.

  • Skipper øl 2012

Fra gammel tid kom enhver sund dreng fra Mandø ud på havet når han var konfirmeret. Liver var hårdt; men det var livet på øen også, og som sømand bød livet på flere oplevelser.

Man sejlede med alle mulige kolonialvarer.

Kaffe og lakridsrod indgik også i transporten.

Som en hyldest til det renoverede museum – Mandøhuset – Et Skipperhjem – har vi ladet fremstille denne herlige mørke øl inspireret fra ølbrygningen fra det store udland.

Skipper øl 2012 er en mørk øl, som er frisk og fyldig i smagen. Skipper øl 2012 er brygget som en pilsner type, men med mørke malttyper efter Tysk forbillede (Schwartzbier). Skipper øl 2012 har toner af brændt lakrids og kaffe, som man også finder i de Engelske Stout typer. Nydes let afkølet.

Billedet af museet er tegnet af Mandø´s multikunstner Sigurd Michelsen

  • Mandøl – også for kvinder!

Her er der tale om en lys sommerøl på alc vol. 4.8%. Den er brygget med en Ale-overgær, tilsat hyldeblomst og spelt Hvede, hvilket giver øllen sin lyse og friske karakter af sol og sommer.

Drengene er vilde med den, pigerne elsker den !

Nydes afkølet på en varm sommerdag.

Også her har Sigurd været med til at illustrere etiketterne med tegninger fra Mandø.

Her er der 4 forskellige etiketter til den samme øl. På bagside etiketten er der fortælling der svarer til billedet.

Her er billederne:

Den gamle redningsstation, der i dag ejes af museumsforeningen Mandøhuset , og hvor Ingeborg sælger brugskunst.

Mandø Mølle øens vartegn.

Når man kommer til øen er det møllens vinger der byder en velkommen. Nu er den flot renoveret, og der arbejdes på at Møllen skal i kommerciel drift med et samarbejde med et større bageri.

Ebbevejen forbindelsesledet mellem ø og fastland gennem århundreder. I dag er den afløst af Låningsvejen, hvor den daglige færdsel til øen i dag finder sted. Det er dog muligt at komme med særlige traktorture på Ebbevejen, ligesom det er den vej mange hestefolk bruger for at ride til og fra Mandø.

Stormflodssøjlens mærker med årstal vidner om, at man på Mandø er helt afhængig af vejr og vind. Dette vidnesbyrd om store stormfloder i en fjern fortid eller for få år siden, fortæller os alle hvor små vi er midt i naturens verden, og hvor afhængig man er af digerne på Mandø og i hele Vadehavsområdet..

Øllene er brygget på Ørbæk Bryghus for Mandø Event.
Man kan købe øllene til lækker mad på Mandøcentret.
Man kan købe øl til at tage med hjem i Mandø brugs,
Serveres op Restaurant Kolvig og Kammerslusen.
Er på vej til slagtermester Chr. Vollstedt, Haderslev hvor de sælges i forretningen og indgår i gaveæskerne fra den kendte slagter.
Mandø Landhandel | Midtvej 7, Mandø, 6760 Ribe  | Tlf.: +45 2325 5375